Òmnium Cultural
Òmnium Cultural

Causa general

Causes obertes

Calendari de judicis

Amnistia

Tornar

Postsentència

Mobilitzacions postsentència

Inici

|

Causes obertes

|

Mobilitzacions postsentència

tornar

Una vegada feta pública la sentència que condemnava als líders del Procés a prop de 100 anys de presó, la ciutadania va iniciar una mobilització permanent amb diverses mobilitzacions al carrer entre el 14/10/2019 i la mobilització al Camp Nou del 18/12/2019.

Moltes d’aquestes causes tenen en comú la imputació dels delictes de desordres públics i atemptat, amb l’afegitó del de lesions en bastants casos, moltes vegades sustentades només per l’atestat policial elaborat pels mateixos agents que han format part de la detenció. El principi de veracitat que s’atorga per part de Fiscalia als agents policials en la totalitat de procediments d’aquestes característiques vulnera el principi de la presumpció d’innocència d’una manera acrítica, donant com a resultat una innecessària funció jurisdiccional dels tribunals. La doble condició de testimonis i víctimes que ostenten els agents policials i la seva utilització per part de Fiscalia com a únic element incriminatori és propi del dret penal de l’enemic utilitzat per l’estat contra l’independentisme. 

Bona part de les causes continuen obertes repartides en una disparitat de jutjats d’instrucció d’arreu del país (Barcelona, Figueres, Girona, Granollers, Lleida, L’Hospitalet, Manresa, Mataró, Reus, Tarragona…) o pendents de judici per jutjats penals i audiències provincials. Bona part dels joves que van ser empresonats preventivament a diferents centres penitenciaris de Catalunya encara estan pendents de judici i amb peticions de pena superiors als 6 anys i que, en alguns dels casos, arriben fins les desorbitades xifres de 14 anys de presó pels delictes de desordres públics, atemptat contra l’autoritat i lesions.

Una cinquantena de persones estan sent investigades pel jutjat d’instrucció 4 de Granollers, pel tall de la C-17 a l’altura de l’Ametlla del Vallès arran de les mobilitzacions postsentència, en una investigació amb identificacions falses portada a terme pel Grup de Delinqüència Urbana dels Mossos d’Esquadra de Granollers.  

El tall del Tsunami Democràtic entre la Jonquera i el Pertús de l’11 i 12 de novembre de 2019 va provocar la instrucció d’una macrocausa que va arrossegar a dos centenars de persones d’arreu del país pels jutjats de Figueres. Arrel d’un informe de Fiscalia, el 6 de setembre de 2022, el jutjat d’instrucció 4 va decretar l’arxiu de tota la causa i tots els investigats, amb l’excepció d’un encausat per suposat atemptat a l’autoritat, conjuntament amb el policia que el va detenir per un suposat delicte de lesions contra el manifestant. S’afegeixen a aquest investigat les 3 persones que encara estan amb la causa oberta pel tall de l’AP-7 a l’altura de Salt, com a continuïtat del de la Jonquera- Pertús. La resta, una cinquantena, van ser arxivades pel jutjat d’Instrucció 3 de Girona i confirmada per l’Audiència Provincial després del recurs de Fiscalia en contra l’arxivament.

A diferents jutjats hi ha causes obertes que deriven de la mobilització del Tsunami Democràtic del Camp Nou del 18 de desembre de 2019. Per aquella jornada hi va haver un total de 14 persones detingudes, i dues més que es van fer en dies posteriors, i que es van derivar en un total de 9 jutjats diferents entre Barcelona i l’Hospitalet de Llobregat. Per aquests fets, en total s’han condemnat a 9 persones a penes d’entre 18 mesos i tres anys de presó pels delictes de desordres públics i atemptat contra l’autoritat, continuant la resta amb la causa oberta.

Ets una persona

represaliada?

Ajuda'ns a comptabilitzar la repressió omplint el següent formulari

Implica-t'hi

Òmnium Cultural

Implica-t'hi

Fes un donatiu

Òmnium Cultural